با توجه به شرایط فعلی و قطع اینترنت بینالمللی که از روز شنبه ۲۵ آبان ماه ۹۸ روی داده است. یک وبمستر آینده باید همیشه به دنبال راههای جدید برای بازارایابی اینترنتی باشد. به محض اینکه اختلالی در روند دسترسی به اینترنت پیش آمد؛ نباید منتظر بماند. چرا که ما باید تفکر استراتژیمحور را در کسب و کار آنلاین و سنتی خودمان را یاد بگیریم. در هر رویدادی هم متناسب با آن مسیرهای جدیدی را پیشبینی و در بین راهحلهای موجود یکی را انتخاب نماییم.
اگر این توانایی را به عنوان یک مدیر کسب و کار در خودمان تقویت کنیم؛ مطمئنا در هر بحرانی برنامهریزی استراتژیکی مناسب را پیدا خواهیم کرد. مطمئنا سوالهای زیادی در ذهنتان شکل میگیرد که چطوری بهترین راه را انتخاب کنیم. در این شرایط اینترنت بین المللی از دسترس عموم خارج شده است. نه اینکه ما به اینترنت جهانی دسترسی نداشته باشیم؛ کلا ذهن همه را به خود مشغول کرده هست.
مدیرانی که سایت کسب و کارشان در خارج از ایران هست دو تا راهکار اصلی نیاز دارند که در زیر به آن اشاره خواهم نمود:
- انتقال هاست از سرور خارج از ایران به سرورهای داخلی
- استفاده از CDN – Content Delivery Network داخلی برای دسترسی به سایت در خارج از ایران
انتخاب اول: هاست داخلی
اگر به برخی از سایتها سر بزنید، همانند: دیجی کالا، زومیت، آپارات، تخفیفان، دیجیاتو، اسنپ سری زده باشید؛ میبینید که با وجود قطع اینترنت بینالملل هم در دسترس هستند. به احتمال زیاد هاست این سایتها در روی سرور داخلی میزبانی میشود. در این حالت سایت شما باید بر روی سرورهای مختلف داخلی مثل شاتل، آسیاتک و غیره راه اندازی شده باشد. پس حتی با قطع اینترنت جهانی بر روی اینترانت ملی این سایتها در دسترس عموم هستند.
منظور از هاست داخلی چیست؟
هر یک از مدیران کسب و کارهای مختلف، برای راه اندازی سایتشان نیاز به یک فضای میزبانی دارند.اکثر شرکتهای هاستینگ در کشورمان هم چنین فضاهایی را در یک مرکز دیتاسنتر مثل برج میلاد اجاره میکنند و به شما در ازای پرداخت ماهیان و سالیانه اجاره میدهند. به نظرم شرکتی که خیلی خوب در این زمینه خدماتی را در اختیار مخاطب قرار میدهد میزبانفا میباشد.
که شرکتهای مختلف هاستینگ این فضا را ارائه میدهند. ممکن است این فضای ارائه شده توسط آنها حضور فیزیکی در خارج از کشور داشته باشد یا حضور فیزیکی در داخل کشور. منظور از هاست داخلی بدین معنی است که فضای ارائه شده توسط شرکت میزبانی در ایران باشد و به صورت فیزیکی در ایران تعبیه شده باشد.
ممکن است شما از یک شرکت داخلی خدمات هاستینگ دریافت کنید که هاست این شرکت در خارج از کشور میباشد که این با هاست داخلی در تفاوت است و پیشنهاد میکنیم برای حل این مشکل با شرکت ارائه دهنده هاست خود تماس بگیرید.
مزایا و معایب هاست داخلی
قبلا در یک مقاله جامع تحت عنوان ۱۰ شرکت هاستینگ برتر در سال ۹۸ کامل ویژگیهای هاست وردپرس یا هاست حرفهای را بررسی کردیم. اما برخی از آن معایب و مزیتهای هاست داخلی خوب را در این قسمت هم اشاره میکنیم.
مزیتهای هاست داخلی
- سرعت بارگزاری سایت برای کاربران ایرانی بهتر از هاستهای خارجی است؛ که فاصله سرور و کامپیوتر کاربر خیلی کم است. در صورتی که فاصله دیتاسنتر از مخاطب نهایی سایت کمتر باشد به همان میزان نویز و اختلال دسترسی به اینترنت کاهش خواهد یافت.
به واسطه ثبات و پایداری شبکه دسترسی به سرور بازدیدکننده رضایت بیشتری خواهد داشت. - موضوع جدیتر دیگه بحث امنیت دادههای مالی و شخصی کاربران است. در هاست داخلی بهتر میتوان مدیریت امنیت اطلاعات سایت را انجام داد که خیلی از خدمات دولتی و شرکتهای مهم مثل بورس از این سرویس استفاده میکنند.
- در زمان قطعی اینترنت بینالملل یک مزیت ویژه استفاده از هاست داخلی برای میزبان سایت هست.
معایب استفاده از هاست داخلی
- ما برای استفاده از یک سری خدمات آنلاین تحریم هستیم، خدماتی مثل سرویس گوگل آنالیتیکس و سرویسهای مشابه در هاستهای داخلی کار نمیکنند و شما برای بهرهمندی از خدمات آنها میبایست سایت خود را بر روی یک هاست خارجی راه اندازی کنید.
- در صورت فعال شدن اینترانت ملی به جای اینترنت جهانی ممکن است گوگل و سایر موتورهای جستجوی اصلی نتوانند سایت شما را ایندکس کنند.
روش دوم: در دسترس بودن سایت با استفاده از CDN
یک روش دیگر برای در دسترس بودن سایت شما در زمان قطعی اینترنت، استفاده از CDNهای ایرانی است. این روش به مراتب بهتر از روش اول است و پیشنهاد ما این است که از این روش استفاده کنید.
CDN چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟
CDN مخفف کلمهی Content Delivery Network است و معنی آن شبکهی تحویل محتوا است. cdn ها در نقاط مختلف جهان قرار دارند و شما میتوانید اطلاعات خود در آنها ذخیره کنید. در این صورت اگر کاربری بخواهد به سایت شما اتصال یابد به نزدیکترین سرور در دسترس وصل میشود. به عبارتی اطلاعات مربوط به آن سایت از نزدیکترین سرور برای آن کاربر ارسال میشود. همانطور که گفتیم cdn ها در نقاط مختلف جهان قرار دارند و با توجه به موقعیت مکانی کاربر نزدیکترین سرور cdn به آن وصل میشود. معروفترین cdn جهان Cloud flare است که شما نیز برای سایت خود میتوانید از آن استفاده کنید.
مزایای استفاده از CDN
- با استفاده cdn امنیت سایت شما بسیار بالا میرود و در زمان حملات DDos این سرویسها جلوی از دسترس خارج شدن سایت شما را میگیرند. میتوان گفت مهمترین مزیت cdnها، مسئله امنیت است.
- سرعت دریافت و ارسال اطلاعات در cdnها برای کاربران سایت بهتر است. اگر از CDN داخلی استفاده کنید، کاربران ایرانی سرعت بهتری را تجربه خواهند کرد.
- در cdnها، پهنای باند مصرفی کاهش مییابد و همچنین ترافیک وارد بر سایت شما بیشتر کنترل میشود و میتوان گفت احتمال عدم دسترسی به سایت را در شرایط خاص کاهش میدهد.
- نصب و راه اندازی cdn ها بسیار آسانتر از انتقال سایت به هاست جدید است.
یکی از بهترین سرویسدهندههای CDN در ایران شرکت ابر آروان میباشد که شما با مراجعه به صفحهی آنها میتوانید سایت خود را بر روی cdn راه اندازی کنید. همچنین میتوانید با مراجعه به صفحهی نحوه راه اندازی CDN ابر آروان در چند مرحله سایت خود را بر روی cdn راه اندازی کنید. البته شرکت ابر آروان یکی از گزینهها در این حوزه میباشد و حتما قبلا از انتخاب به بررسی آن بپردازید.
نتیجه
در هر دو روش که بالا به توضیح آنها پرداختیم، امنیت سایت شما بسیار زیاد میشود اما هزینه و کارایی سایت شما با استفاده از هاست داخلی ممکن است کاهش یابد اما در شرایط فعلی قطعی اینترنت ایران، هاست داخلی بهترین گزینه است. اما اگر برای شما مقدور نیست و یا نمیخواهید سایت خود را بر روی هاست داخلی بالا بیاورید پیشنهاد میکنیم ختما از cdn استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که استفاده از cdnها در هر شرایطی برای سایت شما بسیار مفید است. همچنین اگر یک کسب و کار اینترنتی دارید یا قصد راه اندازی یک استارتاپ را دارید، پیشنهاد میکنیم قبل از هر چیز بر روی آموزشهای خود بیشتر کار کنید تا بتوانید یک کسب و کار اینترنتی همیشه فعال داشته باشید.