فریلنسر (Freelancer) به آزاد کاری میگویند؛ با قبول پروژههای مختلف در حیطه تخصصی خود از طرف کارفرمایان در بازه مشخصی با قیمت معینی را انجام میدهد. در این حالت تعهد بلندمدتی به شرکت یا فرد خاصی ندارد. فریلنسینگ (Freelancing) در لغت به معنای آزادکاری است.
تاریخچهی فریلنسری
اصطلاح فریلنسر (Freelancer) بارها و بارها توسط والتر اسکات (Walter Scott) در رمان مشهور آیوانهو (Ivanhoe) به کار برده شده است. این لغت به جنگجویان مزدور قرون وسطایی اشاره دارد که هیچگونه تعهدی به خاندان سلطنتی یا اشرافزادگان نداشتند.
توماس.آن براون (Thomas N. Brown) نیز پیشتر در کتاب دوران زندگی هیو میلر (The Life And Times Of Hugh Miller) از این اصطلاح استفاده کرد. بعدها لغتنامهی انگلیسی آکسفورد این واژه را جزو افعال دستهبندی نمود (Freelance). با این حال، امروزه لغت فریلنس به شکل فعل، اسم، صفت و حتی قید در زبان انگلیسی کاربرد دارد.
معمولا قبل از اینکه چنین سایتهایی ایجاد شود؛ فریلنسرها توسط کارفرمایان به یکدیگر معرفی میشدند. بعد از آن در انجمنها و فرومهای آنلاین فریلنسرها با مشارکت در بحثها میتوانستند به چنین پروژههایی دسترسی داشته باشند. بنابراین نحوهی همکاری فریلنسرها در گذشته بسته به شرایط چندان تعریفی نداشت.
دستمزد فریلنسرها بیشتر بر اساس فاکتورهای زیر تعیین میشود:
مهارت
تجربه
زمینهی کاری
روزانه و ساعتی
هزینه کل پروژه
پروژههای مهم و پیچیدهتر نیاز به قراردادهای خاصی است که همه موارد حتی دستمزد فریلنسر فاز به فاز تعیین میشد. همچنین کیفیت پروژه با تعیین چارچوب و استاندارد خاص مورد توافق بررسی میشد.
فریلنسینگ بیشتر در حوزههای دانش وفرهنگ همانند:
نویسندگی
ویراستاری
هنرپیشگی
موسیقی
برنامهنویسی کامپیوتر
طراحی وب
طراحی اپلیکیشن
مترجمی
طراحی گرافیک
سئو کار
تصویرگری
بازاریابی، تولید فیلم و محتوا
تبلیغات
طراحی لوگو، تراکت، بنر
تایپ
چاپ و نشر
همه این موارد در زمره پروژههای فریلنسینگ به شمار میروند.
برخلاف فریلنسر، پیمانکار از قبل، تحت نظر ناشر یا سازمان قرار دارد. پس از اتمام همکاری، دیگر اجازهی خلق یا توزیع آثار را نخواهد داشت. در صورت تخلف طبق قانون با وی رفتار خواهد شد.
آمار مربوط به فعالیت فریلنسرها در همه دنیا
آمار دقیقی از فعالیت فریلنسرها در دسترس نیست. این رقم تا سال 2011 و جفری آیزناک (حقوقدان دانشگاه جورج میسون) مقدار آن را تا ۱ میلیون برآورد کرد. یک سال بعد، یک شرکت تحقیقاتی خصوصی به نام آبردین گروپ (Aberdeen Group)اعلام کرد 26% از مردم امریکا (تقریباً ۸۱ میلیون نفر) جزو نیروی کار مشروط هستند که فریلنسینگ نیز زیرشاخهای از آن است. طبق گزارش اتحادیهی آزادکاران امریکا در سال 2013 از هر ۳ نفر، یک نفر (حدود ۴۲ میلیون نفر) خوداشتغال است.
این اعداد و ارقام در انگلستان نیز در هالهای از ابهام است؛ اما طبق گزارشاتِ دفترِ آمار ملی این کشور، تعداد فریلنسرها در اوسط دهه 2000 میلادی ۵/۱% افزایش داشته و به 7 میلیون نفر رسیده است. جالب است بدانید که حدود ۷۱% از فریلنسرها را بانوان تشکیل دادهاند که با توجه به نیاز و استخدام نیروی آقا در دستگاههای دولتی و همچنین محدودیت زنان برخی کشورها برای حضور در جامعه، این مقدار چندان دور از انتظار نیست.
فریلنسینگ، به تازگی در کشور ما، با فعالیت پونیشا و انجام میدم در ایران به صورت جدی شروع شد. در واقع پل ارتباطی بین فریلنسرها و کارفرمایان هستند. همچنین، استقبال خوب از این سایتها، نشان دهندۀ رونق بازار فریلنسینگ در ایران حکایت دارد.
سایتهای برتر فریلنسری در ایران
پونیشا
انجام میدم
پارس فریلنسر
پارسکدرز
دورکار
شبکهی مترجمین
هومینو
کاریتو
تایپ ایران
ناربو
چگونه به یک فریلنسر حرفهای تبدیل شوید؟
در مورد همه کارهایی که واقعا میتوانید انجام بدهید، قدر تامل کنید. شاید شما یک نویسنده، عکاس، طراح وب، بازاریاب،ویزیتور، تصویرساز، فیلمبردار،صنایع دستی تولید کنید. این قول را میدهم که برایتان حتماً کار پیدا خواهد شد.
کافی است بدانید از انجام چه کارهایی واقعاً لذت میبرید؟
نقاط قوت شما در انجام کارهای مختلف کجاست؟
از کلیه کارهای مورد علاقه خود یک فهرست تهیه کنید.
تنها علایق و مهارتهای خودتان را ننویسید.
هر چیزی را که فکر میکنید از پسش برمیآیید، یادداشت کنید.
هر آنچه تا به در مورد کاریابی شنیدهاید کنار بگذارید. فقط خودتان را به هبچ وجه محدود نکنید.
کمی بازارسنجی کنید.
اگر مهارت خاصی ندارید که میتواند برای شما درامد ایجاد کند، به دنبال مهارتی باشید که افراد خواهانش هستتند.
در شروع بهترین پیشنهادم این است که دنبال مهارتی باشید که دیگران حاضرند برای انجام آن پول پرداخت کنند.
مهارتهای خودتان را در کارهای مورد علاقهتان توسعه دهید.
پیرامون حوزهکاریتان در بازار کار حتما تحقیق کنید.
حتما بررسی کنید که در وبسایتهای فریلنسینگ چه تعدادی از مردم حاضرند برای تخصص یا مهارتتان پول پرداخت کنند.
آیا آن مهارت قابلیت توسعه و گسترش دارد، یا با چه مهارتهای دیگری تلفیق کرد.
هر آنچه که در شروع کار نیاز دارید؛ را آماده کنید.
مثال) به عنوان کارشناس تولید محتوا، باید یک رایانه سالم به همراه اینترنت پرسرعت داشته باشید. اگر عکاسی انتخاب شماست، دوربینتان را بررسی کنید. اگر پروژههای آماری را میخواهیدانجام دهید، نرمافزارهای تخصصی آن را یاد بگیرید.
برنامهریزی اصل اول در فریلنسری است!
در ابتدای کار فریلنسینگ برای همه بخشهای کارتان را در نظر بگیرید. از قیمت تا میزان ساعت کاری، تا اتاقی که در آنجا پروژه را به تکمیل میکنید؛ حتما برنامهریزی کنید. یک نرخ منطقی و در ابتدا برای هر ساعت کاریتان در نظر بگیرید، البته قیمت سایر همکاران را در آن پروژهها کامل بررسی کنید. البته بعد از کسب تجربیات و تکمیل پروژههای بیشتر این نرخ را میتوانید برای هر ساعت کاریتان افزایش دهید.
برای اینکه پروژههای کارفرمایان را بتوانید سر موقع تحویل دهید. حتما تا آنجا که ممکن است مدت زمان تکمیل پروژه را مشخص کنید. چون مدیریت زمان و مالی از مهمترین مواردی است که باید آن را با دقت بیشتری تعیین نمایید. خیلی از کارفرماها متنفرند؛ از افرادی که در ابتدا یک قیمت و در طول تکمیل آن مبلغی را درخواست میکنند.
مربی داشتن، بهترین راه در فراگیری یک مهارت و صنعت جدیداست. مشاوره گرفتن و صحبت با افراد متخصص در آن حیطه خیلی ضروری است. شما میتوانید به طرق مختلف از خانواده، دوستان، معلمان، همکاران به این افراد دسترسی داشته باشید. یا از کارشناسان مدیر آینده کمک بگیرید.همچنین، بهصورت آنلاین هم میتوانید افراد خبره و ماهر صنعت خود را شناسایی کنید. همچنین رویدادهای حوزه کاریتان را به صورت آنلاین دنبال کنید.
یک مربی و کوچینگ یا منتور به شما کمک خواهد کرد؛ ارزشهای خود را بهتر بشناسید. سرنخ و ایدههایی را به شما ارایه خواهد داد که بتوانید اولین پروژه را به راحتی به دست آورید. شما باید جدیت خودتان را به مربی یا منتور نشان دهید. سرسختانه در حال تلاش برای گرفتن اولین پروژه باشید. همیشه قبل از عقد قرارداد، به اندازه کافی تحقیق و منابع مورد نیازتان را گردآوری کنید. مربی به شما کمک میکند تا به خواستههایتان برسید. پس همیشه قدردانشان باشید.
چگونه برای برند شخصیتان اعتبار کافی ایجاد نمایید؟
تکمیل پروفایل در سایتهای فریلنسینگ داخلی و خارجی یا در لینکدین ضروریترین بخش کار است. به مهارت و تخصص خودتان با معرفی خوب آن، اعتبار ببخشید. در واقع با شناساندن خود، قصد معرفی مهارت که محصول کسب و کارتان است را دارید. مزیت رقابتی خودتان را نسبت به رقبا را با واژههای درست بیان کنید. شوخطبعی، کارآمدی، سابقه آموزشی تخصصی و هر ویژگی که واقعا دارید با به خوبی بیان کنید.
پروفایل شما برند شخصی شما است، که به تنهایی بیانگر نحوه شکلگیری همکاری با شماست. فعالیتهای شما در فضای مجازی نشانه میزان نفوذ اعتبار آنلاین شما در بازار هدف است. به هیچ وجه آن را با کارهای سبک که در حد یک فریلنسر ثروتمند نیست؛ خدشهدار نکنید. چون در شروع آزادکاری نمونه کار در آن وبسایت ندارید، با تمام توان سعی کنید، بیشتر به دنبال تقویت رزومه خودتان باشید. در این مرحله قیمت اولین تابعی نخواهد بود که شما روی آن پافشاری نمایید.
از هر فرصتی برای نمایش تواناییها و خلاقیتتان در انجام پروژهها استفاده کنید. حتی حاضر باشید برخی از پروژههای مهم را با قیمت پایینتری به انجام رسانید. تجربههایی که از انجام این پروژهها به دست میآورید؛ قدرت مذاکره شما در نهایی کردن پروژههای بزرگتر بالا میبرد.
بعد از عبور از این مرحله در کنار اینکه فعالیتهای خودتان را توییت میکنید؛ یا در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام و لینکدین منتشر میکنید. خیلی سریع وبسایت برند شخصیتان را راهاندازی نمایید. اگر کارفرمایان به راحتی به گستردگی فعالیت آنلاین شما دسترسی داشته باشند؛ مسلما در قبول پیشنهاد شما برای انجام یک پروژه سریعتر موافقت خواهند کرد. حتما در ارسال رزومه و سوابق کاری خود از لینک شبکههای اجتماعی غافل نشوید.
اهمیت انجام مواردی که در این مقاله به آن اشاره شد. فرصتهای شغلی خوبی را در این مسیر فراهم خواهد کرد. حتی ممکن است در شروع کار، درآمد زیادی نداشته باشید. پس فرصتها را غنیمت بشمارید؛ در دنیای فریلنسرها، کسانی برنده بازی میشوند که جسارت پذیرش مسئولیتهای بیشتر را با پشتکار و تلاش مداوم داشته باشد. شما باید به سراغ پروژههای مختلف روی این سایتها بروید و پیشنهاد بدهید. تنها در این صورت است که موفقیت بیشتری به دست خواهید آورد.
چگونه به بهترین شکل پروژه را به پایان برسانیم!
پروژههای خود را هم به صورت حضوری یا آنلاین بپذیرید.
هرگز مشتریان را دلسرد نکنید.
در انجام پروژه خلاق باشید.
با خوشرویی با کارفرمایان برخرود کنید.
تمامِی جوانب پروژه را در همان ابتدا دقیق برای کارفرما تعریف نمایید.
تا میتوانید تجربهکاری خودتان را در یک حوزه افزایش دهید تا به یک برندی شخصی معتبر تبدیل شوید.
دقیقا مشخص کنید که در انجام این پروژه چه سرویسهایی را به کارفرما ارایه خواهید کرد.
نامۀ کتبی، تقدیرنامهها، نظرات مثبت صوتی و تصویری را صد در صد از مشتریان دریافت کنید.(رزومه)
در گوگل حتما سایتهای آگهی استخدام را هم دنبال کنید؛ که در برخی موارد میتوانید آن کارفرما را مجاب کنید تا از خدمات شما بدون استخداماستفاده نمایند.
از وبسایتهایی فریلنسینگ همانند پونیشا و انجام میدم برای یافتن پروژههای مورد علاقه خود استفاده کنید.
به هیچ وجه قدرت اینترنت را دست کم نگیرید!
اگر تا حدودی به زبان انگلیسی آشنایی دارید حتما با شرکتهای خارجی همکاری کنید.سایتهایی همچون Upwork، Toptal، Elance، iFreelanc، Craigslist، Project4hire، Demand و Media غافل نشوید.
کارهای کوچک را کم ارزش ندانید. در شروع فریلنسینگ دستمزدها و کارهای کوچک را سعی کنید به بهترین شکل دریافت و انجام دهید. معمولا در این حالت ارسال پیام شخصی مبنی بر علاقه خودتان نسبت به انجام پروژه خیلی میتواند تاثیرگذار باشد. دلیل این کار فقط داشتن نمونه کارهای مختلف است که خیلی میتواند در دریافت پروژههای بعدی با دستمزد بالاتر موثر باشد.
در زمانی که هیچ پروژهای هم در شروع ندارید؛ در طول روز چندین بار این سایتها را چک کنید؛ پیشنهاد قیمت بدهید، پیام شخصی را فراموش نکنید. همچنین میتوانید پروژه فرضی را هم در این مواقع تعریف کنید.
در رویدادهای عمومی و متناسب با کسب و کارتان حتما شرکت کنید، برای برخی از این موسسات کارهای مثبتی را انجام دهید.
در وبسایت و شبکههای اجتماعی تولید محتوا کنید، همیشه در هر شرایطی به دنبال مشتریان باشید. وقت خودتان را به ارتباط با مشتریان بالقوه در شبکههای اجتماعی اختصاص بدهید. مشاوره رایگان کوتاه بدهید.
بهترین زمان انجام پروژه را متناسب با چرخه انرژی بدنیتان تنظیم کنید.
زمان کافی برای بررسی کار، گرفتن بازخورد از کارفرما و انجام اصلاحات لازم را حتما اختصاص دهید. البته با انجام پروژههای مختلف زمان را بهتر خواهید توانست مدیریت کنید.
به برنامه کاری خودتان پایبند باشید؛ البته این کار در فریلنسری بسیار دشوار است.
از انتقاد کارفرمایان با گشادهرویی استقبال کنید. فریلنسرها چون با کارفرمایان زیادی در ارتباط هستند، پس باید با سبککاری آنها یک مقدار هماهنگ کنید.
ارتباطات قوی و سابقهی درخشان در موفقیت شما خیلی تاثیرگذار است. پس آنها را خدشهدار نکنید و حرفهای برخورد کنید.
وقتی نمیتوانید با کارفرمایان ارتباط بگیرید و توانمندیهای خود را به آنها اثبات کنید. تنها راه راضی نگهداشتن کارفرمایان و مشتریان است که منجر به سرازیر شدن سیل پیشنهادات کاری به شمت شما خواهد شد.
مزیتها و معایب فریلنسینگ
این بخش به شما کمک میکند که تا به آرزوی دستیابی به استقلال مالی تان تحقق یابد. چون ما با اخذ تصمیات مهم میتوانیم در بهتر شدن زندگی خود گام برداریم. اگر قصد دارید از این به بعد به صورت فریلنسینگ، کسب درآمد اینترنتی داشته باشید؛ بهتر است مزیتها و معایب آن آشنا شوید.
تا تمامی جوانب کار را که در همه جنیههای زندگیتان تاثیر دارد را، به دقت سنجیده باشید. تصمیمگیری درباره فریلنسر شدن را اصلاً دست کم نگیرید؛ زیرا بدون شک تأثیرات وسیعی در زندگی شخصی و خانوادگیتان خواهد داشت.
قطعاً فریلنسری موفق در زندگی خودتان و خانوادهتان تأثیر مثبت خواهد داشت. اما هیچ موفقیتی یکشبه به دست نمیاید. پس، از همین حالا آماده رویدادهای چالش برانگیز باشید.
فریلنسینگ به عنوان شغل دوم طرفداران زیادی همانند خانمهای خانهدار، دانشجویان و دانش آموزان دارد؛ که بیشتر به دنبال کسب تجربه و مهارتهای لازم هستند.
با این حال، ورود به دنیای آزادکاری، سختیهای زیادی دارد که مهمترین آن، عدم ثبات کاری و فقدان امنیت مالی است!
فریلنسری مزایای شغل ثابت مانند بیمه، پاداش، حقوق بازنشستگی و … را ندارد. به محض دست کشیدن از کار، هیچ گونه پشتوانهی مالی نخواهید داشت. حتی ممکن است صرف نظر از تجربه، مهارت و مدرک تحصیلیِ بالاتر نسبت به همتایان رسمی خود، مبلغِ کمتری دریافت کنید.
مزایای فریلنسر شدن
آزادی در انتخاب کارفرما
در فرآیند فریلنسینگ، شما مطمئنا بعد مدتی از عهده همه پروژههای سپرده شده به شما برمیآیید. با این حال، اگر قیمت و هر عامل آزار دهندهای وجود داشت. در چنین شرایطی، بهترین انتخاب این خواهد بود که آن را نپذیرید. چون شما رئیس خودتان هستید!
انعطافپذیری در کار
از مزایای فریلنسینگ منعطف بودن زمان و محل کار است. شما میتوانید در هر زمان از شبانهروز که بازده بیشتری دارید به فعالیت مشغول شوید. البته طوری برنامهریزی کنید که در زمان مقرر کار را تحویل دهید. به استثنای برخی پیمانکاریها، فریلنسرها برای کار کردن در کنار خانواده یا هر کار شخصی که دارند، دستشان باز است.
فریلنسرها، ساعات کاریشان را خودشان تعیین میکنند.
همچنین، میتوانید بهترین محل ممکن را برای انجام امور انتخاب کنید. کافیشاپ، رستوران، پارک، کتابخانه و … ازجمله مکانهای ایده آل برای انجام کار فریلنسینگ به شمار میآیند. حتی هنگام مسافرت نیز از کارها عقب نمیافتید. اما دوستداشتنیترین و راحتترین مکان همان منزل است؛ زیرا میتوانید با آرامش و ظاهری دلخواه فعالیت خود را ادامه دهید.
شما رئیس خودتان هستید
درواقع، خودتان رئیس خودتان هستید، دستمزدِ کار تماماً به شما تعلق خواهد گرفت. بدین ترتیب، مسیر پیشرفت همیشه به رویتان باز است. کنترل امور را کاملاً در اختیار داشته باشید. اگر از مشتری و شرایط او راضی نبودید، به سادگی همکاری در پروژه را رد میکنید. دیگر امسال، آزاد هستید که خودتان در مورد زمان مسافرت تصمیم بگیرید.
مقالات مرتبط زیر را حتما بخوانید:
کسب و کار اینترنتی چیست؟
چگونه کسب و کار خود را اختراع کنیم؟
کنترل زندگی و موقعیت مالیتان کاملا دست شما است!
تصمیمگیری اینکه چی، کِی، کجا و چقدر کار کنید؛ همگی را خودتان تعیین میکنید. کنترل کاملِ مسیر و سرعت رشدتان را در اختیار دارید که به هیچکس، جز خودتان بستگی ندارد.
درآمدتان در آزاد کاری و فریلنسری به مراتب بالاتر از حقوق ثابت دریافتی است. این نکته به نفع کارفرمایان هم است. چرا که آنها مبالغ بیشتری را برای بیمه، بازنشستگی، مربوط مراقبتهای پزشکی و حوادث پرداخت کنند.
با توجه به قوانین فعلی شرکتها، شما قادر خواهید بود مقدار قابل توجهی از مالیاتها را کاهش دهید که این به نوبه خود، لذتبخش است. همیشه با یک حسابدار برای گرفتن بهترین مشاورههای مالی در تماس باشید. آنان به شما این اطمینان را میدهند که در ارائه شکایتهای خود، مطابق مقررات و ضوابط قانونی عمل کنید. همچنین، درباره شرایط مالیاتی فعلیتان اطمینان حاصل میکنید.
کنترل مقدار پیشرفت در کار دست خودتان است
به عنوان فریلنسر میتوانید تنها در پروژههای حرفهای شراکت داشته باشید. ممکن است بخواهید خود را به عنوان یک اینفلوئنسر در کسبوکار خود مطرح کنید. اینکه بخواهید کار را آرام پیش ببرید تا بتوانید به کارهای دیگر خود برسید. این موضوع کاملاً به خود شما بستگی دارد. پس منتظر چی هستید؟ شروع کنید!
معایب فریلنسر شدن
دیگر از مزایای کارمندی خبری نیست. اگر کاری نباشد، پولی هم در کار نخواهد بود، به همین سادگی!
فریلنسرها از هیچ بیمه درمانی، حقوق بازنشستگی، حقوق تعطیلاتی بهرهمند نیستند. شما باید از طریق بیمه تامین اجتماعی خویشفرما یا اختیاری اقدام کنید. در صورت نیاز میتوانید از دفترچه خدمات سلامت هم استفاده کنید. همچنین توصیه میکنم بسته به شرایط سنیتان از بیمه عمر هم استفاده نمایید.
هیچ تضمینی برای درآمد ثابت وجود ندارد
به زبان ساده بگویم. اگر کارفرمایی نباشد، شما هم کاری نخواهید داشت. درنتیجه، درآمدی هم نخواهد بود. هیچ تضمینی برای داشتن درآمد سالیانه مشخص وجود ندارد. همین امر است که اغلب، مانع از پیوستن افراد به اقتصاد فریلنسینگ میشود. پس شما اول از همه باید مطمئن شوید که کار بالقوه و پایداری در زمینه تخصصتان وجود دارد.
ممکن است منزوی شوید
معمولاً کارفرمایان از بیشتر پیمانکاران مدام تقاضا دارند که در محل کار کارفرما حضور داشته باشند، اما بسیاری از فریلنسرها به تنهایی در خانه یا در دفترشان کار میکنند. البته استراتژیهای مقرونبهصرفهای برای مقابله با این مشکل وجود دارد. یکی از این استراتژیها به “میز داغ” شهرت دارد، اما باید مطمئن باشید که میتوانید با تمایلات و خواستههای درونیتان کنار بیایید.
باید بیش از حد سختکوش باشید
رشد و پیشرفت شما به عنوان یک برند، نیازمند صرف زمان فراوان است و این خود به توجه و پشتکار نیاز دارد. شما باید در زمینۀ ارتقای روابط اجتماعی، بازاریابی و مهارتهای شخصیتان کوشا باشید. از همه مهمتر، همه اینها را باید درست سر وقت انجام بدهید.
باید از همه چیز سر در بیاورید
شما باید متخصص بسیاری از حوزههای کسبوکاری باشید، حسابداری، فروش، بانکداری، خردهفروشی، مخارج و هزینهها، امور مالیاتی و … . شاید شما به خاطرِ داشتنِ سابقه در برخی از این زمینهها خوششانس باشید. با این حال اگر سابقهای در این زمینهها ندارید، مجبور هستید که مراقب همه چی باشید (اگرچه حسابدار شما بسیاری از این امور را حل خواهد کرد).
امنیت شغلی پایینی دارید
حتی اگر شما مشتریان و پروژههای پشت سر هم داشته باشید، ممکن است مدام نگران باشید که چه پیش خواهد آمد؟
مهمتر از همه، شما باید بتوانید با این ناامنیها روبهرو شوید، چه از لحاظ ذهنی و چه از لحاظ مالی! برای اینکه بتوانید برای خودتان کار کنید، تمرکزتان را روی پروژههای بعدی جمع کنید. شما بیشتر از هر چیزی باید به خودتان و بازاری که در آن فعالیت میکنید اعتقاد داشته باشید.
کارهای ناامن، معمولاً با نوسان درآمد همراه هستند. بنابراین، نیاز به تصمیمگیری درست مالی دارید. برای مثال شما خودتان حاضرید چه دستمزدی را بابت فعالیت در شرکت خودتان بپردازید.
رقابت با دیگران
با داشتن تنها یک تخصص نخواهید توانست قراردادها و کمسیونهای اضافی از مشتریان بگیرید، پس تا میتوانید دامنه کاریتان را از آنچه ابتدا تصورش را میکردید، گستردهتر و جامعتر کنید. تجربه، شهرت میآورد (پس مطمئن باشید که این بهترین راه است). تجربه از لحاظ رقابتی، مزایای فراوانی برای شما خواهد داشت. با این حال، در هنگام شروع فریلنسینگ ممکن است دستان خالی باشد.
خب، کدام یک با شرایط شما تطابق بیشتری دارد؟ کنش یا واکنش؟ نکات منفی بسیاری وجود دارد و در مقابل مزایای بسیاری هم روی میز است. تصمیمگیری بر عهده شماست. آیا سبک زندگی فریلنسینگ برای شما مناسب است یا نه؟
تأثیر اینترنت و شبکههای مجازی بر فریلنسینگ
اینترنت و شبکههای اجتماعی، موقعیتهای بسیاری را برای فریلنسرها به وجود آوردهاند. به طور کلی، نقش قابل توجهی در گسترشِ بازارها و خدمات اقتصادی ایفا میکنند. پیدا کردن مشتری یا کارفرما از راه دور، به سادگی از طریق اینترنت میسر خواهد بود و حتی به ملاقات طرفین پروژه (برای مصاحبه، استخدام و…) هم نیازی نیست.
به این ترتیب، گاهی خدمات مطلقاً غیرحضوری و از راه دور انجام میگیرد. سایتهای بسیاری مختص فریلنسینگ نیز وجود دارند که فریلنسرها و متقاضیان، پروژه یا هزینهی پیشنهادی خود را در آن قرار میدهند و افراد با توجه به شرایط، بهترین گزینه را جهت همکاری انتخاب مینمایند.
استخدام فریلنسر در حوزههای نویسندگی، ویراستاری، مترجمی، توسعهی نرمافزار، طراحی وبسایت، تبلیغات، فناوری اطلاعات و … رواج بیشتری دارد. برای فریلنسرهای فعال در حوزهی اخبار و روزنامهنگاری، انتشار خبر در وبلاگها کار سادهای است که میتواند به مرور به رقابت با سایتهای پربازدید پرداخته و به کسبوکار بزرگی تبدیل شود.
همچنین تغییراتی که در حدود چهل سال پیش در صنعت چاپ اتفاق افتاد، نیاز به فریلنسرها را در حوزهی ویراستاری و اصلاحات افزایش داد.به کسانی که به صورت آنلاین در زمینههای سیاسی و اجتماعی فعالیت دارند، اصطلاحاً فریلنسرهای سیاسی یاسیاستمداران آزاد میگوییم.
جنبههای قانونی
بسیاری از نشریات و روزنامهها گزینهای به نام “امضای نامرئی” را به نویسندههای فریلنسر پیشنهاد میدهند. به این شکل که نویسنده با ویراستارِ مجله قرارداد میبندد، اما نام او در پایین مقالهها ذکر نخواهد شد. در نتیجه، فرد هم به عنوان نویسنده مشغول به کار است و هم از تعهدات سازمانی در امان خواهد بود. این موضوع در برخی کشورها با مشکلات مالیاتی مواجه شده است (بهعنوان مثال نقض در انگلستان).
آزادکاران باید به تنهایی از عهدهی قراردادهای کاری، مسائل حقوقی، حسابداری، بازاریابی و … برآیند و اگر انجام این امور را به سرویسهای خدماتی متخصص واگذار کنند، باید هزینهی زیادی بپردازند.
کمیسیون اروپا تاکنون در هیچ یک از متون قانونی، توضیحی دربارهی فریلنسر نداده است، اما فرد خود اشتغال را چنین تعریف میکند:
کسی که تحت شرایط تعیین شده توسط قانون ملی، به دنبال فعالیت سودآور برای خودش است.
برخی معایب مربوط به فریلنسینگ، باعث شده اتحادیهی اروپا به فکر وضع قوانین و مصوبات جدید باشد که طبق آن شرکتها و سازمانها، حق استخدام فریلنسر را به طور مستقیم ندارند، مگر آنکه مزایایی از قبیل حقوق بازنشستگی و پاداش به آنها پرداخت گردد. این اصلاحات در انگلستان به شدت مورد بحث قرار گرفته و ممکن است تأثیر عمدهای روی چگونگی عملکرد فریلنسرها و صنعت بگذارد.
طبق این اصلاحات، کارفرمایان باید همانند کارکنان رسمی با آزادکاران رفتار کنند یا آنهایی را استخدام کنند که از قبل، تحت استخدام سایر سازمانها و شرکتها باشند.
سال ۱۳۹۰ در ایالات متحدهی امریکا، سازمانهای دولتی و ایالتی نظارت خود را بر فریلنسرها و پیمانکاران مستقل افزایش داده و آییننامههایی مبنی بر تساوی حقوق کارگران تنظیم کردند. به این ترتیب، شرکتها نمیتوانند برای اجتناب از پرداخت مالیات و جبران خسارت ناشی از بیکاری، افراد را طبقهبندی کنند.
در ایران نیز بعضاً قراردادهایی بین طرفین تنظیم میگردد که افراد، مطابق با قوانین کار موجود عمل خواهند کرد. شرایط کارمزدی در قرارداد تنظیم شده و تشخیص هرگونه تخلف با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.
چگونه فریلنسر شویم؟
همانطور که قبلاً گفتیم فریلنسینگ یا آزادکاری یکی از بهترین راهها برای کسانی هست که میخواهند برای خودشان کار کنند. فریلنسرها میتوانند در آنِ واحد برای چند کارفرما کار کنند، از مهارتهای مختلفشان برای پول درآوردن استفاده کنند. حتی زمان کاری ایشان نیز دست خودشان است و در هر موقع از روز که دوست دارند میتوانند کار کنند.
به نظر ایدهآل میآبد، درست است؟ به خصوص اگر فردی باشید که دوست ندارد زیاد با مردم سروکله بزند، پس، از کار کردن در محیط دلخواه خود لذت ببرید و از اینکه ابتکار عمل دست خودتان است، خرسند باشید چون این بهترین کار برای شماست.
آزادکارها (فریلنسر) روز خود را هرگونه که بخواهند، برنامهریزی میکنند. چگونه یک آزادکار میتواند در کارش موفق شود؟ برای موفقشدن باید برنامه و هدف مشخص داشت. قبل از اینکه بخواهید رئیس خود باشید و برای خودتان کار کنید، بهتر است اصول و قوانینی را برای کار و هدف خود مشخص کنید.
بسیاری از نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره میشود، شاید از نظر شما بسیار پیشپاافتاده باشند؛ اما بهخاطر داشته باشید گاهی همین اصول ساده و پیشپاافتاده، مسیر زندگی شما را عوض میکنند. آنچه در ادامه به آن اشاره میشود، ۲۵ نکتهی ساده ولی مهم است که به شما کمک میکند یک فریلنسر موفق باشید.
قوانین مختلف از آدمهای مختلف
اصولی که در ادامه به آن اشاره میشود، تجربهی افرادی است که سالها آزادکار بودهاند. شاید تعدادی از این اصول را قبلا شنیده باشید و یا حتی استفاده کرده باشید؛ این خیلی خوب است. مطالعه و عملکردن به بقیهی نکاتی هم که در اینجا به آنها اشاره میشود، میتواند مسیر شما را بهعنوان یک آزادکار برای رسیدن به موفقیتهای بیشتر هموار کند.
مهمترین نکته را در همین ابتدا یادآور میشویم. فرض کنید شما طراح سایت هستید؛ این یعنی اینکه در صنعتی مشغول به فعالیت هستید که مدام در حال تغییر است. اولین نکته این است که همیشه باید بهروز باشید. عاشق کارتان باشید و همیشه اطلاعات خود را مطابق با آخرین دستاوردهای علمی بهروز کنید. با این کار میتوانید خدمات بیشتری به مشتریان خود بدهید و دستمزدتان را هم بیشتر کنید.
۱. یک برنامهی مشخص برای کسبوکار خود داشته باشید
این باید اولین کاری باشد که انجام میدهید. اگر تمام اطلاعات مورد نیاز برای موفقیت در کار را در ذهن خودتان برنامهریزی کردهاید، بهتر است آن را روی کاغذ هم بنویسید. شاید نوشتن برنامهها بر روی کاغذ کمی وقتگیر باشد؛ اما آنقدر فایده دارد که توصیه میکنیم حتما زمانی را به آن اختصاص بدهید.
این کار باعث میشود نهتنها به موضوعات مهم و چالشهایی که ممکن است در کار برایتان پیش بیاید از قبل فکر کنید و برای آنها برنامهریزی کنید، بلکه در مواقع نیاز میتوانید برنامهی خود را در اختیار شریک کاری یا سرمایهگذارانتان قرار بدهید تا آنها نیز از برنامهی شما مطلع شوند. برای اینکه بتوانید برای خود مشتری پیدا کنید، داشتن برنامه، اولویت اول برای شروع کار است.
۲. برنامهی روزانه داشته باشید
در آغاز هر هفته یک ساعت یا بیشتر برای نوشتن برنامهی هفتهی جاری زمان بگذارید. این کار را میتوانید در انتهای هفته هم انجام بدهید و برنامهی هفتهی آینده را یادداشت کنید. داشتن برنامه به شما کمک میکند تا راحتتر برای هر ساعت از هفتهتان تصمیمگیری کنید. هرچه سرتان شلوغتر باشد، لزوم نوشتن این برنامه بیشتر احساس میشود.
۳. از نرمافزارهای رایگان استفاده کنید، اما سعی کنید نرمافزارهای اصلی را هم بخرید
وقتی قرار است بهعنوان یک آزادکار کاری را شروع کنید، ممکن است در ابتدا با مشکلات مالی مواجه باشید و انتخاب نرمافزارهای دردسترس و رایگان موجود در بازار، میتواند به شما در کاهش هزینهها کمک زیادی کند، بدون اینکه مجبور باشید به خاطر مشکلات مالی از بسیاری از قابلیتها و تواناییهای خود چشمپوشی کنید.
نرمافزارهای رایگان همیشه هم بد نیستند و تعداد زیادی از این نوع نرمافزارها در بازار وجود دارد که میتوانید یکی از بهترینها را انتخاب و کار خود را با همان شروع کنید. در هنگام خرید رایانه، دوربین، تبلت یا چاپگر، مطمئن شوید که نرمافزارهایی که برای کار به آنها نیاز دارید با ملزومات خریداری شدهی شما سازگاری دارد که بعدها دچار مشکل نشوید.
لازم نیست در همان شروع، همه چیز را بخرید؛ اما خریدن ابزار اولیهی کارتان ضروری است. برای مثال، برای طراحی یک وبسایت، هرگز از طرحهای آماده استفاده نکنید. برای استفاده از یک طرح باکیفیت، بهتر است کمی در مورد اصول اولیهی آن تحقیق کنید. اما اگر گرافیست هستید شاید این روش خیلی به درد شما نخورد. اگر طراحی وبسایت جزو کارهای روزمرهی شماست، شاید بهتر باشد درخصوص روشهای ایجاد خلاقیت در کار، مطالعه داشته باشید.
۴. یک لوگوی چشمنواز طراحی کنید
برای اینکه در بازار کار بتوانید جایی برای خودتان باز کنید و همیشه مشتری داشته باشید، باید حرفهای بهنظر برسید و طراحی یک لوگوی مناسب و شیک، ویترین خوبی برای معرفی شما به مشتریان بالقوه است. طراحی یک لوگوی چشمنواز (شاید لازم باشد از کسی برای طراحی آن کمک بگیرید) باعث بهتر دیدهشدن شما در این بازار آشفته میشود. قدرت یک لوگوی خوب و استفاده از آن در کارت ویزیت و وبسایت شخصیتان، معرف شما و کارتان خواهد بود.
۵. نه گفتن را یاد بگیرید
اگر سرتان شلوغ است و زمان کافی برای قبول یک کار جدید ندارید، بهتر است آن را قبول نکنید. این عادلانهترین کاری است که میتوانید در حق مشتریان فعلی و جدید انجام بدهید. بدترین کار این است که همهی کارهایی را که به شما پیشنهاد میشود، قبول کنید. قبل از پذیرش هر کار جدید، از داشتن زمان کافی برای انجام آن مطمئن شوید. تحویل یک کار با کیفیت بالا، بهتر از انجام کارهای زیاد با کیفیت پایین است.
۶. یک وبلاگ یا وبسایت برای خودتان طراحی کنید
در عصر اینترنت، داشتن یک وبلاگ یا وبسایت شخصی، در معرفی شما به بازار کار اهمیت زیادی دارد. این کار نهتنها باعث معرفی شما بهعنوان یک فرد حرفهای به بازار کار میشود، بلکه دروازهای برای ورود مشتریان جدید است. امروزه بسیاری از افراد با جستوجو در اینترنت، سعی میکنند بهترین افراد را برای انجام پروژههای خود پیدا کنند و اگر شما در این بازهی جستوجو حضور نداشته باشید، یکی از بهترین فرصتهای معرفی خود به دیگران را از دست دادهاید.
۷. وبسایتتان را مرتب بهروزرسانی کنید
بعد از طراحی و ساخت وبلاگ یا وبسایت شخصیتان، برای بالابردن ارزش و اعتبار سایت، بهطور مرتب آن را بهروزرسانی کنید. اگر مشتریان جدید از سایت شما بازدید کنند و ببینند که مدت زیادی است سایت را بهروز نکردهاید، از انتخاب شما صرفنظر میکنند و سراغ فرد دیگری میروند. بهروزرسانی منظم شاید روزی یک ساعت وقت بگیرد، اما سود زیادی را نصیب شما خواهد کرد.
۸. برخی از خدمات را رایگان در اختیار مشتریان آنلاین قرار بدهید
دادان امتیازاتی به برخی از مشتریان که از طریق سایت با شما و محصولاتتان آشنا شدهاند، میتواند به جلب اعتماد مشتریان کمک کند. برای مثال، اگر طراح هستید میتوانید چند طرح رایگان را بر روی سایت قرار بدهید. این کار آمار بازدیدکنندگان سایت را افزایش میدهد و باعث جلب مشتری بیشتر میشود. حتی میتوانید به افرادی که اولین بار است به شما سفارش کار دادهاند، چند درصد تخفیف بدهید. این هم روش مناسبی برای معرفی خودتان به مشتریان جدید و جلب اعتماد آنها است.
۹. از شبکههای اجتماعی استفاده کنید
هیچکس نمیتواند تأثیر شبکههای اجتماعی و روابط آن بر زندگی افراد را انکار کند. اصلا مهم نیست که در کدام شهر زندگی میکنید، استفاده از شبکههای اجتماعی میتواند ارتباط شما را با دنیای اطرافتان گستردهتر کند و فضای جدیدی را برای جلب مشتریهای جدید رقم بزند. عضویت در فیسبوک و انجمنهای مختلف مرتبط با حوزهی کاری شما، در رشد فضای کسبوکار اهمیت زیادی دارد.
بنابراین فرصت استفاده از توئیتر، فیسبوک و عضویت در انجمنها را از خود نگیرید. اگر یک طراح هستید، بهتر است نگاهی به deviantart و YouTube بیندازید. چند تا از این شبکهها را انتخاب کنید و در آنها فعالیت داشته باشید. اما مراقب باشید فقط در راستای معرفی خود و حرفهتان و بهصورت محدود و حسابشده در این شبکهها فعالیت داشته باشید.
۱۰. همکاران خود را بشناسید
شناخت همکاران خیلی مهم است. ارتباط با افراد مختلف از طریق شبکههای اجتماعی، موجب شناخت بیشتر شما از همکارانتان میشود. ایجاد ارتباط با افرادی که میتوانند خدماتی را ورای تخصص و مهارت فردی شما به مشتریان ارائه بدهند، فرصت مناسبی برای گسترش حلقهی کاری و ارائهی خدمات بیشتر و پیچیدهتر به مشتریان است که رضایت بیشتر مشتریان را نیز در پی خواهد داشت.
شاید گاهی لازم باشد یکی از مشتریان خود را برای دریافت خدمات بهتر و تخصصیتر به یکی از همکاران معرفی کنید و گاهی نیز همکاران از تخصص شما برای حفظ رضایت بیشتر مشتریان خود استفاده کنند.
۱۱. برای روز مبادا پسانداز کنید
حتی اگر اوضاع بر وفق مراد است، این احتمال را بدهید که ممکن است یک یا دو ماه در سال، درآمد خوبی نداشته باشید. افراد آزادکار بهدلیل تغییراتی که در بازار اتفاق میافتد، از لحاظ درآمد معمولا آسیبپذیر هستند. از اینرو پیشنهاد میشود هر ماه مقداری از درآمد خود را پسانداز کنید.
داشتن یک حساب بانکی مجزا برای پساندازکردن، امنیت مالی شما را در روزهای سخت تأمین میکند. هیچوقت از پساندازکردن ناراحت نباشید. زمانی باید خود را سرزنش کنید که بهخاطر یک بحران مالی یک یا دو ماهه، همهچیز را از دست بدهید و مجبور باشید دوباره از صفر شروع کنید.
۱۲. خلاق باشید
روشهای زیادی برای خلاقبودن وجود دارد تا هم مشتریان بیشتری را جذب کنید و هم از تجهیزات و فضای کاری استفادهی بهتری کنید. اگر هزینهی کافی برای خرید رایانهی نو ندارید، شاید ارتقای سیستم به جای خرید یک رایانهی جدید، گزینهی بهتری باشد. بهروزرسانی تجهیزات قدیمی هم کارتان را راه میاندازد و میتوانید در هزینهها صرفهجویی کنید. اگر توان اجارهی یک مکان مجزا برای شروع کار را ندارید، از همان فضای فعلی خود استفاده کنید و با کمی خلاقیت و تغییر دکوراسیون منزل، محیط مناسبی را برای کار ایجاد کنید.
یک محصول یا خدمات جدید را به لیست کارها و تواناییهای خود اضافه کنید، برای این کار، میتوانید از دوستان یا خانوادهتان نیز مشورت بگیرید. گزینههای زیادی برای ایجاد خلاقیت در کار وجود دارد که فقط لازم است کمی فکر کنید، مطمئنا خودتان روشهای بهتر و جدیدتری را پیدا خواهید کرد.
۱۳. به مشتریان وفادارتان پاداش بدهید
اگر بازار کساد است، باید کاری کنید که مشتریان باز هم به سراغ شما بیایند. داشتن رابطهی دوستانه و ارائهی خدمات ایدهآل، یکی از اصلیترین اصول مشتریمداری است، ولی برای جلب بیشتر مشتری، میتوانید تخفیفهای ویژهای را برای مشتریان قدیمی خود قائل شوید و یا بسته به نوع کار و حرفهی خود خدمات ویژهای را برای آنها در نظر بگیرید. روشهای جالب و زیادی وجود دارد که میتوانید برای تشویق و حفظ مشتریان قدیمی از آنها استفاده کنید.
۱۴. جوری با مشتری رفتار کنید که انگار فقط همین یک مشتری را دارید
ارائهی خدمات خوب به مشتریان اهمیت زیادی دارد. بهخاطر داشته باشید که همیشه بهترین سرویس را به مشتریانتان بدهید. اگر مشتری احساس کند که برای شما مهم است، حس وفاداری بیشتری نسبت به شخص شما پیدا میکند و درنتیجه، برای کارهای بعدی خود نیز باز هم شما را انتخاب خواهد کرد.
در هنگام گفتوگو با مشتریان، از کلمات مثبت استفاده کنید. همیشه به مشتریان خود بگویید «تمام تلاش خود را برای جلب رضایت مشتری و ارائهی بهترین محصول و یا خدمات میکنید.» از مشتری بخواهید حتما نظر خود را در مورد محصول و یا خدماتی که به او ارائه شده است به شما اعلام کند. این روش به پیشرفت شما کمک بیشتری میکند و رضایت مشتریان هم بیشتر میشود. فراموش نکنید که مشتریان فعلی بهترین تبلیغات برای کار شما هستند و جلب رضایت آنها یعنی افزایش تعداد مشتریان.
۱۵. وقتی سرکار هستید، فقط کار کنید
اگر تصمیم گرفتهاید هر روز از ساعت ۸ تا ۴ بعدازظهر کار کنید، در این ساعات فقط کار کنید. چککردن ایمیلهای شخصی، تماسهای تلفنی غیرکاری و انجام هر کار شخصی دیگر، میتواند راندمان کاری شما را در ساعات تعیینشده پایین بیاورد. به خودتان قول بدهید این کارهای متفرقه را بعد از ساعت کار یا در زمان استراحت و یا وقت ناهار انجام بدهید.
شاید این موارد از نظر شما خیلی هم مهم نباشند، اما گاهی همین موارد کوچک و به ظاهر بیاهمیت، ممکن است همهی زمان کاری شما را به خودشان اختصاص بدهند و رشتهی کار از دستتان در برود.
۱۶. زمان شروع و پایان کار را مشخص کنید
درست مانند کسی که به اداره میرود، زمانی را برای شروع و پایان کار خود مشخص کنید و به آن پایبند باشید. ممکن است گاهی بهدلیل حجم زیاد کار، مجبور باشید زمان بیشتری را به کار اختصاص بدهید؛ اما توجه داشته باشید که زمان کوتاهی را هم برای استراحت خود درنظر بگیرید تا با انرژی بیشتری بتوانید کار را ادامه بدهید.
هرچه ساعات کاری شما فشردهتر و زمان استراحتتان کمتر باشد، میزان خلاقیت و نوآوری در کار به همان نسبت کاهش مییابد. پس همیشه سعی کنید به قانون خود در مورد زمان شروع و پایان کار پایبند باشید.
۱۷. انضباط مالی داشته باشید
داشتن شفافیت و انضباط مالی بهنظر کار سادهای است و توصیه میشود حتما امور مالی خود را منظم کنید و حساب دخلوخرج خود را داشته باشید. اصلا مهم نیست که کسبوکار کوچکی دارید یا بزرگ، ولی اگر سالی یک یا دو بار حساب-کتاب نکنید، مطمئن باشید که دیر یا زود دچار دردسر خواهید شد.
زمان پرداخت صورتحسابهای خود را یادداشت کنید، سفارش مشتریها را یادداشت کنید و بودجهای مشخص برای هر ماه تعیین کنید و دخلوخرج خود را بر اساس همان بودجه تنظیم کنید. داشتن شفافیت و انضباط مالی علاوهبر اینکه حسابرسی سالانه را راحتتر میکند، باعث میشود که اشتباهات احتمالی را نیز زودتر تشخیص بدهید و قبل از رسیدن به مرحلهی بحرانی میتوانید راهحلی برای مشکل پیدا کنید.
۱۸. به خودتان فرصت نفسکشیدن بدهید
البته که منظور ما از نفسکشیدن همین دم و بازدم معمولی نیست، منظورمان اهمیتدادن به سلامت جسم و روح است. ممکن است بهعنوان یک آزادکار از یک یا دو رایانه، یک دوربین و چند وسیلهی دیگر استفاده کنید. اما مهمترین وسیله برای پیشرفت کار، خودتان هستید. پس مراقبت سلامتی خود باشید و فرصتی را به تفریح، گذراندن وقت با دوستان و خانواده اختصاص بدهید و هرگز به بهانهی نداشتن وقت، فرصت لذتبردن از زندگی در کنار دوستان و خانواده را از خود نگیرید.
۱۹. گهگاهی از خانه بیرون بروید
اگر در خانه کار میکنید، گاهی لازم است بیرون بروید تا کمی هوا به سرتان بخورد. برخی از ملاقاتهای کاری را خارج از خانه بگذارید، میتوانید با مشتریان در یک رستوران و یا کافه قرار ملاقات بگذارید یا بعضی وقتها یکی دو ساعت در روز را با لپتاپ به یک کتابخانه و یا کافیشاپ بروید و از آنجا کارهایتان را دنبال کنید. تغییر مکان، انرژی شما را افزایش میدهد و در میزان خلاقیت کاری شما هم بیتأثیر نیست.
۲۰. چند گزینه برای روزهای سخت داشته باشید
روزهای بد میآیند و میروند. به همین سادگی که بهنظر میرسد. همیشه یک نقطهی قوت برای خود داشته باشید تا در روزهای بد به شما انرژی لازم برای کارکردن بدهد. داشتن یک جملهی الهامبخش که بر روی تختهی محل کار نصب کردهاید یا به دیوار زدهاید و یا هر جای دیگری، میتواند در روزهای سخت به شما یادآوری کند که این نیز بگذرد.
عکس فرزندان، مسافرتهای خوبی که قبلا با خانواده و دوستان داشتهاید و یا حتی عکس یک ماشین که شما همیشه آرزو داشتید که آن را بخرید، در روزهای سخت میتواند به شما انگیزهی مضاعف برای کار و تلاش بیشتر بدهد. روزهایی که فشار کاری زیادی دارید و خسته و بیحوصله هستید، نگاهی به عکسها و نوشتهها بیندازید تا برای ادامهی راه انرژی بگیرید. امتحان کنید و مطمئن باشید ضرر نمیکنید.
۲۱. فروتن باشید
هیچکس متخصص یا قهرمان به دنیا نمیآید. اگر همه چیز خوب پیش میرود، احساس غرور نکنید؛ چراکه غرور بدترین سم برای اعتبار و آبروی شماست. گاهی داشتن اعتمادبهنفس زیاد، فقط دردسر است. بهتر است فروتن باشید، با دقت به حرف مشتریان خود گوش کنید و طبق خواسته و سفارش آنها عمل کنید.
هر جا لازم است دیدگاههای کارشناسانهی خود را بدهید، اما تصمیم نهایی را بر عهدهی مشتری بگذارید و قبول کنید که او قرار است پول بدهد، پس کار باید طبق سلیقه و خواستهی مشتری باشد نه شما. هیچوقت خود را بینیاز از نظرات کارشناسانهی دوستان و همکارانتان ندانید و سعی کنید در هنگام انجام برخی پروژهها، نظرات آنها را نیز جویا شوید.
۲۲. نگاه تخصصی داشته باشید
برای کار خود لوگو و وبسایت طراحی کنید، این کار باعث میشود حرفهایتر بهنظر برسید. به مشتریان احترام بگذارید، ادب را در برخورد با آنها فراموش نکنید. درست است که برای خودتان کار میکنید و رئیس خودتان هستید، اما به این معنی نیست که اجازه دارید هرجور دلتان بخواهد با مشتری صحبت کنید.
۲۳. بازخورد بگیرید
یک فریلنسر موفق برای بازخوردهایی که میگیرد، ارزش ویژهای قائل است، پس بر روی سایت خود بخشی را برای دریافت نظرات، انتقادات و پیشنهادات طراحی کنید. همچنین از دوستان، خانواده و شرکای تجاری خود نیز بخواهید نظراتشان را در خصوص کار، به شما منتقل کنند. مهمتر از همه اینکه بعد از تحویل یک پروژه به مشتری، حتما نظر او را در مورد پروژه جویا شوید.
این کار علاوهبر اینکه به شما در ارتقای شرایط کاری کمک میکند، یکجور احترامگذاشتن به نظر مشتری است و حس خوبی را به او منتقل میکند. دریافت نظرات دیگران همیشه کار خوبی است و در موفقترشدن نیز بسیار تأثیرگذار است.
۲۴. همیشه همراه خود یک دفترچه یادداشت داشته باشید
همیشه یک دفترچه یادداشت معمولی و یا دیجیتال همراه خود داشته باشید و نکات مهم مربوط به کار را در آن یادداشت کنید. این کار چند فایده دارد؛ اول اینکه میتوانید مواردی را که احساس میکنید برای مشتریان مهم است، در آن یادداشت کنید و دوم اینکه ممکن است مثلا در اتوبوس، هواپیما یا هرجای دیگری ایدههای نابی به ذهنتان خطور کند و داشتن یک دفترچهی یادداشت این فرصت را به شما میدهد قبل از فراموشکردن، آنها را بنویسید.
شاید برای شما هم بارها اتفاق افتاده باشد که گاهی به دلیل نبود دفترچهی یادداشت یک ایدهی ناب را فراموش کردهاید و بعدها دیدهاید که شخص دیگری از همان ایدهی ناب شما استفاده کرده و یک گام از شما جلوتر است.
۲۵. برای هر پروژه زمان کافی درنظر بگیرید
اختصاصدادن زمان کافی به هر پروژه، به اندازهی «نه گفتن» اهمیت دارد. وقتی کاری را قبول میکنید، زمان مناسب برای انجام کار را نیز برآورد کنید. اگر زمان کوتاهی برای تکمیل یک پروژه در نظر بگیرید و نتوانید آن را سروقت تحویل بدهید، آبرو و اعتبار خودتان را از دست میدهید و مشتری هم برای کار بعدیاش، شما را انتخاب نخواهد کرد.
مشتریان فعلی بهترین تبلیغات برای شما هستند و اگر اعتماد آنها را از دست بدهید، در واقع امنیت شغلیتان را با خطر مواجه کردهاید.
امیدوارم با عملکردن به این توصیهها، یک فریلنسر موفق در جهان باشید.
مروز میخواهیم درباره افرادی صحبت کنیم که به اصطلاح، “خودشان، آقای خودشان” هستند. این قشر از نیروی کار، فریلنسر (Freelancer) یا آزادکار نام دارند. فریلنسرها معمولاً هر زمان که بخواهند کار میکنند که خب، این خودش نوعی مزیت به حساب میآید. با این حال، فریلنسینگ یا آزادکاری همیشه هم وضع گلوبلبل نیست و مشکلات مربوط به خودش را دارد.
ما میدانیم که بسیاری از شما با عبارت فریلنسینگ آشنایی دارید و در حال حاضر میدانید که از چه صحبت میکنیم. با این حال، هنوز عدهای وجود دارند که با سیستم کاری فریلنسرها آشنایی ندارند و حتی بعضی از آنها نمیدانند قرار است راجع به چه چیزی در این مقاله صحبت کنیم.
به همین دلیل، سعی داریم در همینجا سخن کوتاه کنیم و جوانب مختلف فریلنسینگ را بررسی کنیم تا بتوانیم به تعریفی جامعه از عبارات فریلنسینگ و فریلنسر برسیم. پیشنهاد میکنم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
اگر دوست دارید چندین مهارت دیجیتال مارکتینگ را بدون هزینه یاد بگیرید. حتما در دوره رایگان وبمستران آینده شرکت نمایید.
نتیجه گیری پایانی
در پایان باید بگوییم فریلنسینگ هم جنبههای مثبت دارد و هم جنبههای منفی. متأسفانه پذیرفتن ریسک و توانایی خطرپذیری، از بخشهای جدانشدنی و اجتنابناپذیر این حرفه به حساب میآید و شما باید مدام با آنها دست و پنجه نرم کنید.
ترس از شکست و عدم ثبات مالی است که باید در قبال آزادی خود بپردازید. با وجود همهی اینها، فریلنسینگ موقعیتی است بی نظیر برای رسیدن به موفقیت و شناساندن خود به دنیای پیرامونتان! شما باید ببینید که آیا روحیه شما به آن شرایط میسازد یا نه، اگر روحیه ماجراجو و ریسکپذیر دارید، آزادکاری یا فریلنسینگ میتواند گزینه خوبی برای شما باشد.
اگر خوب دقت کنیم در هر شغلی مشکلات وجود دارد و اگر بخواهیم تعریفی از خوشبختی شغلی داشته باشیم باید بگوییم:
خوشبخت به کسی میگویند که با مشکلاتش، مشکلی نداشته باشد.
منابع :
ویکی پدیا
stwebdesigner
نظرات